Ugovorite termin pregleda za neplodnost | Poliklinika IVF

Neplodnost - Poliklinika IVF, Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: pon, uto, sri od 8.00 - 14.00 sati, čet od 8.00 do 19.00 sati

HISTEROSKOPIJA

POLIKLINIKA IVF
Nemčićeva 7, Zagreb, Hrvatska
Tel : 00385 1 46 78 600

www.ivf.hr
poliklinika.ivf@zg.t-com


Dr.med. Igor Maričić, specijalist ginekologije i porodništva,
Supspecijalist reprodukcijske medicine


AMBULANTNA HISTEROSKOPIJAŠto je histeroskopija?
Histeroskopija je metoda kojom se pregledava unutrašnjost vaše maternice koristeći tanki medicinski instrument koji se naziva histeroskop. Histeroskop se uvodi u maternicu kroz rodnicu i vrat maternice. Histeroskopija se koristi za dijagnozu patoloških stanja u šupljini maternice i istovremeno se ta stanja mogu operativno liječiti.

Koje su indikacije za histeroskopiju?

Histeroskopija može pomoći u pronalaženju uzroka Vašeg problema, kao što su:

- obilno vaginalno krvarenje
- neredovite menstruacije
- krvarenje u postmenopauzi
- bol u donjem dijelu trbuha
- neplodnost


U nekim slučajevima, kada se za vrijeme histeroskopije postavi dijagnoza, histeroskop se koristi i za operativno liječenje problema. Patološke promjene koje se mogu operativno liječiti histeroskopski su:
- miomi (dobroćudne tumori stijenke maternice koji se izbočuju u šupljinu maternice)
- polipi (dobroćudne izrasline sluznice maternice)
- zadebljanje sluznice maternice
- septumi (pregrade maternice)


Utjecaj intrauterine patologije na plodnost

Smatra se da kod pacijenata koji su imali dva ili više neuspješna IVF ili ICSI pokušaja, dijagnostička ili operativna histeroskopija prije slijedećeg pokušaja povećava šansu za trudnoću. Iako rezultati studija nisu jedinstveni, izgleda da operativna histeroskopija kod neplodnih žena sa polipima, miomima, septumom uterusa ili intrauterinim sinehijama poboljšava reproduktivni ishod.

Kako se izvodi ambulantna histeroskopija.

„Bettocchi“ histeroskop je instrument posebno dizajniran za ambulantnu upotrebu, koji je vrlo malog promjera. Instrument se obično uvodi kroz rodnicu bez postavljanja spekuluma (isti instrument koji se koristi kod uzimanja PAPA testa ili cervikalnih briseva) i bez dilatacije vrata maternice.

Zahvat se u pravilu izvodi bez anestezije ili uz korištenje lokalne anestezije. Histeroskop je spojen sa kamerom koja omogućuje pregled vaše maternice na ekranu. Za proširenje šupljine maternice se koristi sterilna fiziološka otopina. Ukoliko se za vrijeme zahvata odluči uzeti uzorak tkiva ili odstraniti miom ili polip, dobiveno tkivo se šalje na patohistološku analizu. Cijeli zahvat obično traje između 15-30 minuta i u pravilu je bezbolan ili bolesnica osjeća vrlo malu nelagodu. Obično se nakon zahvata ostaje u ambulanti još sat ili dva i nakon toga se u pravilu bolesnica već nakon dan ili dva može vratiti svojim normalnim aktivnostima.

Prednosti i mogućnosti „Bettocchi“ histeroskopa

Nepravilna krvarenja, neplodnost ili pobačaji su često uzorkovani submukoznim mioma, endometralnim ili cervikalnim polipima, septumima ili intrauterinim adhezijama. Tradicionalno se takva patologija riješava sa klasičnom histeroskopijom sa resektoskopom, zbog čega je potrebno koristiti instrumente širokog promjera i kad se radi o malim lezijama. Rezultati takve tehnike su odlični, ali se zbog veličine instrumenata, zbog čega je potrebna dilatacija vrata maternice, takvi zahvati izvode u općoj anesteziji i u operacijskoj dvorani. Zadnjih petnaestak godina tehnološki napredak je doveo do izuma histeroskopa manjeg promjera. Industrija je proizvela histeroskope koji imaju promjer manji od 5 mm, kao i kod čisto dijagnostičkih instrumenata, ali imaju radni kanal i kontinuirani protok tekućine. Ovi novi instrumeni omogućuju da se dijagnotička i operativna histeroskopija učine istovremeno, ambulantno, bez dilatacije vrata maternice i posljedično bez analgezije i anestezije, uz puno manje komplikacija i uz brzi oporavak bolesnica.

Koji su rizici povezani sa ambulantnom histeroskopijom?

Postoje određeni rizici koji su vezani uz svaki operativni zahvat. Kod ambulantne histeroskopije komplikacije su vrlo rijetke, ipak najčešći rizici ili komplikacije su:

- Vaginalno krvarenje
- Perforacija maternice (0-1%) – vrlo rijetka komplikacija, ali ako se dogodi može biti potrebna operacija da se sanira ozljeda
- Oštećenje vrata maternice – vrlo rijetko
- Teškoće u prikazivanju šupljine maternice – via falsa

Kod više od 95% pacijentica histeroskopija se izvodi bez komplikacija.

Prednosti za pacijente

Glavna prednost za pacijenta je što se zahvat izvodi bez upotrebe anestezije, tako da se izbjegavaju sve komplikacije vezane uz to. Iako se ne koristi anestezija, zahvat nije bolan, jer se koriste izuzetno tanki instrumenti i širenje maternice je minimalno . Velika je prednost što za operativni zahvat nije potreban boravak u bolnici, već se zahvat izvodi ambulantno i traje kratko, obično 15-30 minuta. Nakon zahvata boravak u ambulanti je kratkotrajan, sat ili dva . Ako za vrijeme zahvata nije korištena anestezija, u principu se možete se vratiti na posao već slijedeći dan.


Office Histeroskop i Dr. med.Igor Maričić – koji broji uspješno izvršenih preko 700 operativnih i dijagnostičkih
histeroskopija, i ujedno jedan od vodećih stručnjaka (opinion leader) na području histeroskopije u RH.

Histeroskopija i neplodnost


HISTEROSKOPIJA KOD OBRADE NEPLODNOSTI

Kada se govori o rutinskoj dijagnostičkoj histeroskopiji u inicijalnoj obradi neplodnosti, mora se imati u vidu da, zbog razvoja tehnologije, histeroskopija nije više bolan i kompliciran zahvat koji se mora izvesti u bolnici uz upotrebu opće anestezije.

Današnji operativni histeroskopi su tako malog promjera da omogućuju jednostavno, brzo izvođenje operacija, bez dilatacije vrata maternice, zbog čega nije potrebna anestezija i stoga se takvi zahvati mogu izvoditi u ambulantnim uvjetima, uz minimalnu traumu za pacijente. Nakon takvog zahvata bolesnica se vrlo brzo može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ambulantna histeroskopija omogućuje preciznu identifikaciju intrauterinih abnormalnosti koje mogu imati negativni učinak na reciptivnost endometrija i implantaciju. Istovremeno se te promjene histeoskopski mogu i operativno liječiti, te na taj način povećava vjerojatnost zanošenja i u kraćem vremenskom razdoblju.

HISTEROSKOPIJA KAO PRIPREMA ZA IVF

- Stenoza cervikalnog kanala i otežan ET

Histeroskopija sa vaginoskopskim pristupom je nezamjenjiva kod dijagnoze i liječenja stenoze cervikalnog kanala. Stenoza je obično posljedica operacija na vratu maternice (LLETZ ili konizacija). Stenoza se može vrlo jednostavno i učinkovito riješiti histeroskopski.

Isto tako kod pacijentica kod kojih je otežan embriotransfer zbog steznoze cervikalnog kanala, taj problem se može riješiti histeroskopski.

„ENDOMETRIAL SCRATCHING“ I PONOVLJEN NEUSPJEH IVFa

Neuspjeh IVFa je uvijek teško prihvatiti. Implantacija embrija je kompleksan proces i jedan od razloga može biti zbog tanke ili neadekvatne sluznice maternice. Sve pacijentice sa ponovljenim neuspjehom IVFa, mogu biti kandidati za najnovije liječenje koje se naziva „endometrial scratching“, u doslovnom prijevodu grebanje endometrija. Prema nekim radovima na taj način se značajano može poboljšati vjerojatnost implantacije. Na koji način je „grebanje“ endometrija i povezano sa implantacijom nije do kraja jasno, ali vjeruje se da postoje dva razloga. Čini se da ozljeda endometrija povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje luče čimbenika rasta koji reguliraju implantaciju embrija i drugi je razlog što se nakon ozljede endometrija povećava ekspresija gena koji su odgovorni za pripremu sluznice maternice za implantaciju.

KONGENITALNE MALFORMACIJE MATERNICE
Iako je veza između malformacija maternice i lošeg ishoda trudnoće (ponavljani pobačaji, kasni pobačaji, prijevremeni porodi ) jasno utvrđena, pitanje tih malformacija kao uzroka neplodnosti je još otvoreno. Učestalost kongenitalnih malformacija maternice u općoj populaciji je teško utvrditi, a incidencija kod neplodnih žena varira između 1 i 26% kod raznih autora, smatra se da je srednja učestalost oko 3.4%.

Najčešće malformacije su septum (uzdužna pregrada) maternice i dvoroga maternica.

Osim precizne dijagnoze, histeroskopija omogućuje optimalno kirurško liječenje pregrade maternice.

SUBMUKOZNI MIOMI

Incidencija mioma kod neplodnih žena bez drugih jasnih uzroka neplodnosti se procjenjuje na 1-3%. Da li miomi utječu na plodnost je kontraverzno pitanje. Neki autori su zaključili da miomi utječu na plodnost temeljem poboljšanja zanošenje nakon miomektomije, pogotovo ako se radi submukoznim miomima ( oni koji se izbočuju u šupljinu maternice) ili ako se radi o intramuralnim miomima (miomi u stijenci maternice), koji mjenjaju oblik šupljine maternice.

Histeroskopija omogućuje preciznu dijagnozu i kod određenih jasno indiciranih slučajeva i operativno odstranjivanje mioma.

ENDOMETRALNI POLIPI
Endometralni polipi se dijagnosticiraju i kod primarne i sekundarne neplodnosti sa otprilike istom incidencijom od 4-7%. Teško je utvrditi kolika je učestalost endometralnih polipa u općoj populaciji, jer je većina polipa bez simptoma. Ipak prema nekim istraživanjima pojavnost je polipa veća kod žena sa neobjašnjenom neplodnosti, u usporedbi sa ženama koje su zanosile.

Uloga polipa u neplodnosti nije do kraja jasna, ipak praćenje žena kod koji h je učinjena polipektomija pokazuje povećanje vjerojatnosti za trudnoću i dobar reproduktivni ishod.

Obzirom na navedeno, čini se logično za preporučiti kirurško liječenje svih endomeralnih polipa , i kod žena bez simpotoma, jer iako mali, velika je vjerojatnost da utječu na plodnost.

Histeroskopija je zlatni standard za odstranjivanje endometralnih polipa.

INTRAUTERINE ADHEZIJE

Intrauteirne adhezije (priraslice) se obično javljaju nakon kiretaže maternice nakon poroda ili pobačaja, tako da se povezuju sa sekundarnom neplodnosti. Ipak neki autori su pronašli intrauterine priraslice kod 10% pacijentica sa ponavljanim neuspjelim IVF postupkom, koje nisu imale raniji pobačaj ili intrauterine zahvate.

Intrauterine adhezije se također liječe isključivo histeroskopski.


Operaciona dvorana Poliklinike IVF u kojoj se izvodi histeroskopija

Ambulantna histeroskopija – upute za pacijente


Koje su prednosti histeroskopije?

Histeroskopija može pomoći u pronalaženju uzroka Vašeg problema, kao što su:

- obilno vaginalno krvarenje
- neredovite menstruacije
- krvarenje u postmenopauzi
- bol u donjem dijelu trbuha
- neplodnost

U nekim slučajevima, kada se za vrijeme histeroskopije postavi dijagnoza, histeroskop se koristi i za operativno liječenje problema. Patološke promjene koje se mogu operativno liječiti histeroskopski su:

- miomi (dobroćudne tumori stijenke maternice koji se izbočuju u šupljinu maternice)
- polipi (dobroćudne izrasline sluznice maternice)
- zadebljanje sluznice maternice
- septumi (pregrade maternice)

Kako se pripremiti i što očekivati za vrijeme zahvata?

Naručeni ste za ambulantnu histeroskopiju. To je u Poliklinici IVF ambulantni postupak, što znači da kući idete isti dan. Prije zahvat uputno je uzeti blagi sedativ i analgetik. Histeroskopija se obično izvodi bez analgezije i anestezije, ali ako bude potrebno, možete dobiti lokalni anestetik na početku postupka.

Prijeoperativni pregled

Na prijeoperativnom pregledu ćete se susresti sa svojim doktorom. Liječnik će Vam objasniti o kakvom se zahvatu radi. Važan podatak radi planiranja zahvata je prvi dan zadnje menstruacije, također je važno da li ste alergični na lijekove i koje.

Zahvat se uvijek planira neposredno iza menstruacije.

Potpisat ćete pristanak za operaciju i dobit ćete recepte za lijekove koje ćete uzeti na dan zahvata.

- Ibuprofen 800 mg 1 tbl: uzmite tabletu 1h prije dogovorenog termina zahvat. To će umanjiti bol i prevenirati grčeve maternice tijekom zahvata. Isto terapiju možete uzeti i nakon zahvata ako imate grčeve nakon zahvata.
- Normabel 5 mg - uzet ćete tabletu nakon što se smjestite u sobu

Kako se pripremiti za zahvat

- Nemojte imati odnos dva dana prije zahvata
- Ako ćete dobivati sedative nećete moći voziti na dan zahvata. Pobrinite se da Vas netko doveze i odveze kući nakon zahvata.
- Molimo dođite 15-20 min prije dogovorenog termina kako bi Vas mogli smjestiti u sobu i pripremiti za zahvat
- Možete jesti i piti normalno noć prije i ujutro na dan zahvata
- Ipak, nemojte jesti sat vremena prije zahvata.
- Učinit ćemo Vam test na trudnoću neposredno prije zahvata.

Što očekivati tijekom samog zahvata

Bit ćete budni tijekom histerkoskopije. Možete osjetiti:

- Sasvim blagu nelagodu ili bol pri uvođenju histeroskopa
- Blage grčeve tijekom zahvata.

Kako se radi o histeroskopu posebno dizajniranom za ambulantnu upotrebu, koji je vrlo malog promjera, instrument se obično uvodi kroz rodnicu bez postavljanja spekuluma (isti instrument koji se koristi kod uzimanja PAPA testa ili cervikalnih briseva) i bez dilatacije vrata maternice.

Zahvat se u pravilu izvodi bez anestezije, no ukoliko bude potrebno možete dobiti intravenski anestetik, kao i lokalnu anesteziju u vrat maternice.

Histeroskop je spojen sa malom kamerom koja omogućuje pregled vaše maternice na ekranu. Za proširenje šupljine maternice se koristi sterilna fiziološka otopina. Ukoliko se za vrijeme zahvata odluči uzeti uzorak tkiva ili odstraniti miom ili polip, dobiveno tkivo se šalje na patohistološku analizu.

Ne bi smjeli osjećati jaku bol tijekom zahvata. Ako osjećate jaku bol, recite to liječniku odmah i zahvat će biti odmah zaustavljen.

Cijeli zahvat obično traje između 15-30 minuta.
Očekujte da ćete o
stati u poliklinici do dva sata iza zahvata.

Što očekivati nakon zahvata?

Očekujte da ćete ostati u poliklinici oko dva sata iza zahvata.

Još jednom preporučujemo da ne vozite sami.

Trebali bi se vratiti normalnim aktivnostima dan nakon zahvata.

Možete osjećati blagu bol u trbuhu ili grčeve, slične menstrualnim bolovima. Ako osjećate bolove ili grčeve slobodno uzmite analgetik koji Vam je propisan. Ako je bol tako jaka da se ne smiri uz analgetik, svakako nas kontaktirajte ili se javiti u hitnu ginekološku ambulantu, Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova.

Koji su rizici povezani sa ambulantnom histeroskopijom?

Postoje određeni rizici koji su vezani uz svaki operativni zahvat. Vaš liječnik će Vam objasniti te rizike prije nego potpišete obrazac za pristanak za operaciju. Pitajte ako Vas bilo što brine ili ako se ne osjećate sigurno.

Najčešći rizici ili komplikacije su:
- Infekcija
- Obilno vaginalno krvarenje
- Perforacija maternice – vrlo rijetka komplikacija, ali ako se dogodi može biti potrebna operacija da se sanira oštećenje
- Oštećenje vrata maternice – vrlo rijetko
- Teškoće u prikazivanju šupljine maternice

Na što trebate pripaziti kod kuće?


Vaginalno krvarenje i iscjedak.

Možete krvariti iz rodnice kroz 7 do 10 dana nakon zahvata. Krvarenje može biti obilnije nego normalna menstruacija, može prestati, pa ponovo za koji dan započeti – ove varijacije su normalne.

Molimo javite nam se ako imate obilno krvarenja ( natopljeni uložak svaki sat ili dva) ili ako primjetite ugruške krvi promjera većeg od kovanice od 5 kn.

Normalno je imati obilniji iscjedak do 2 tj nakon zahvata. Kontaktirajte nas ako je iscjedak neugodnog mirisa, jer to može biti znak infekcije.

Kada se mogu vratiti na posao?

Ako za vrijeme zahvata nije korištena anestezija, u principu se možete se vratiti na posao slijedeći dan. No, nema jedinstvenog pravila kada se morate vratiti na posao. Odmorite se nakon zahvata, te Vas molimo da se ne vraćate na postao dok se ne osjećate spremni. Vaš primarni ginekolog će Vam odrediti potrebno bolovanje, na osnovu našeg otpusnog pisma.

Kada mogu imati spolne odnose?

Odnose možete imati nakon slijedeće menstruacije.

Kada se mogu tuširati i kupati?

Tuširati se možete isti dan nakon zahvata, okupati se možete slijedeći dan. Ako je korištena anestezija možete osjetiti slabost ili vrtoglavicu, neka vam netko pomogne i ne zaključavajte vrata u kupaonici.

Mogu li jesti i piti kao i inače?

Možete jesti i piti kao inače, ali molimo Vas da izbjegavate alkohol kroz dva dana, pogotova ako je korištena anestezija.

Kada je potrebno doći na kontrolu nakon zahvata i kada su gotovi rezultati pretraga?


Prije nego odete kući, razgovarat ćemo sa vama o rezultatima zahvata i da li će biti potrebno daljnje liječenje. Tada ćemo Vas obavijestiti kada je kontrolni pregled. Obično je to za dva tjedna, tada su i gotovi rezultati patohistološke analize. Pri otpustu iz naše poliklinke dobit ćete otpusno pismo, sa svim potrebnim informacijama, sa kojim se potrebno javiti vašem primarnom ginekologu.

Molimo obavezno nam se javite ako:

- Imate jako vaginalno krvarenje
- Jaku bol u donjem dijelu trbuha
- Visoku tjelesnu temperaturu (više od 38 C)
- Obilan iscjedak neugodnog mirisa

Ako smatrate da se radi o hitnom slučaju, javite se izravno u Hitnu ginekološku ambulantu Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova, bez obzira u koje vrijeme.

Vaša pitanja su nam važna. Nazovite nas ako imate bilo kakvo pitanje ili ako vas nešto brine.

CIJENA HISTEROSKOPIJE:

- Dijagnostička 2.500,00 HRK
- Operacijaska 3.000,00 HRK
- PHD analiza 400,00 HRK